02 december 2008

nona od hroščka

Na otoku zakladov je nekaj punc zanimalo, kako se uporabljajo polovične šablone za suho embosiranje. Poslikala sem celotni postopek izdelave paspartuja iz ene take šablonce. Odločila sem se za svetlo rumeno barvo papirja, ker je najbolj prosojna in zato najbolj uporabna pri fotografiranju postopka s svetlobno mizico. Ko pa je bil paspartu narejen, sem izvezla s križci še angelčka, ker se mi je zdelo nekako najbolj smiselo, da ga umestim v rumeno zvezdico. Izvezen je s prejico Ljubica z 8 različnimi barvami. Predlogo zanj sem dobila od dobre dušce (to pomeni, da sem jo dobila neznano kje na internetu). Za vogale sem vzela vzorček iz dela šablonce zvezda/romb (malo zvezdico), vijuge pa so iz druge šablonce iste serije (šablonca šesterokotnik).

Tako pa izgleda postopek izdelave paspartuja iz šablonce, ki jo je Dodo krstila za nono od hroščka (cuttlebuga):
Potrebujete: papir, šablonco, "embosirno pisalo", skalpel, selotejp, svetlobno mizico in podlago za rezanje.

(na sliki sta dve embosirni pisali; za paspartu sem uporabila le enega - tanjšega, debelejšega pa ponavadi uporabljam za kotne vzorčke)


Najprej razdeliš papir na 3 enake dele in prilepiš šablonco na srednjo tretjino (na stran, ki bo v končni fazi vidna vsem). (Preden uporabiš seletojep, ga najprej nekajkrat prilepiš/odlepiš na roko, da izgubi moč, da ne bi poškodoval papirja, ko ga odlepiš)




Obrneš papir okoli in ga postaviš na svetlobno mizico. Sedaj same šablonce ne vidiš, ampak le njene obrise skozi papir. Z embosirnim pisalom potegneš po obrisu zunanjega roba zvezdice in vzorčku (pikicah pri zvezdi) znotraj obeh robov zvezdice.
Ko končaš, izgleda takole (po tej strani se je "pisalo"):

Papir s šablonco obrneš okoli in greš s skalpelom po notranjem robu zvezdice (nad podlago za rezanje).
Sedaj izgleda iz notranje strani takole:

Nato odlepiš šablonco, jo zrcalno obrneš in prilepiš nazaj tako, da je sedaj polovica z zvezdico na polovici, ki jo je treba še naresti. Tole je pravzaprav najtežji del, ker je potrebno uloviti konce, da se lepo stikajo. Jaz to delam tako, da nad svetlobno mizico iščem, kako najlepše pašejo skupaj. Varianta je tudi, da si še preden prvič odlepiš šablonco, potegneš s svinčnikom (ki ga nato zradiraš) po zarezicah, in jih potem poskušaš ujeti. Meni ta način ni všeč, ker se nikoli dobro ne ujamejo . Torej tale način meni ni všeč:


Šablonca mora biti sedaj prilepljena takole:
Sedaj najprej embosiraš zunanji rob in vzorček zvezdice:
In dobiš tole:

Obrneš okoli in izrežeš s skalpelom po notranjem robu zvezdice:
Sedaj izgleda takole:

Odlepiš šablonco in zložiš papir po robovih. Zadeva je končana.


Samo v opozorilo: Na šabloncah, ki imajo na stiku le polovičen del vzorčka, ga jaz raje izpustim in naknadno, ko imam že popolnoma izgotovljen paspartu, na stikih polovic dodatno nardim cel mankajoči del vzorčka, ki ga poberem iz drugega dela šablonce. Na naslednji sliki se vidi v sredini kako lepše pride, če nakanadno cel del vzorčka (cel srček) narediš, na čisto spodnji pa če poskušaš in delaš pol+pol (polovica + polovica srčka). Primer je s šablonce srček/rožica.


Pa še nekaj primerov uporabe polovičnih šablonc: