05 december 2010

Miklavž in avtorske pravice



Malo nenavaden naslov, pa ga takoj pojasnim. Danes je Miklavžev večer in podarjam vam načrt za snežinki v pikpoint tehniki. V originalu sta veliki 4cm in šivani z zelo svetlomodrim svetlečim sukancem, kar pa se žal na fotografiji ne vidi najbolje. Upam, da lahko razberete z načrta kako naj bi se naredili.



In ker je zadnje čase kar nekaj govora o avtorskih pravicah, pa še jaz pristavim svoj piskerček. Trenutno namreč študiram zakone (med drugim) in še posebej nas matrajo ravno z Zakonom o avtorski in sorodnih pravicah. Da na kratko strnem poanto avtorskih pravic:
Avtorska pravica je sestavljena iz moralne in materialne avtorske pravice in drugih pravic avtorja.

Moralne avtorske pravice varujejo avtorja glede njegovih duhovnih in osebnih vezi do dela. Avtor ima pravico prve objave, priznanja avtorstva (sam se odloči ali želi biti na svejem delu podpisan in kako), pravico spoštovanja dela (lahko se upre skazitvi in vsakemu drugemu posegu v svoje delo) in pravico skesanja (če nekomu prodaš svoje materialne avtorske pravice, si lahko pod določenimi pogoji premisliš in jih vzameš nazaj). Moralne avtorske pravice so neprenosljive.

Materialne avtorske pravice varujejo premoženske interese avtorja s tem, da avtor izključno dovoljuje ali prepoveduje uporabo svojega dela. Materialne avtorske pravice obsegajo pravico predelave, pravico avdiovizualne priredbe, pravico distribuiranja in dajanja v najem. Materialne avtorske pravice lahko preneseš na drugo osebo in se lahko dedujejo.

Med druge pravice avtorja pa spadajo pravica dostopa in izročitve (če ima nekdo tvoje delo, ti mora omogočiti, da ga lahko razstaviš na razstavi), sledna pravica (da veš kaj se dogaja tvojim delom), pravica javnega posojanja, pravica do nadomestila (npr. v knjižnicah).

Avtorske pravice trajajo še 50 let po smrti avtorja. Nosilci materialnih avtorskih pravic so v tem primeru njegovi dediči. V zapiskih s predavanj imam sicer podatek, da avtorske pravice trajajo še 70 let po smrti avtorja, pa nisem čisto prepričana kateri podatek je pravi.

Da opozorim še na nekaj. Avtorsko pravno niso varovane ideje, načela in odkritja. Vendar, če pa iz odkritja kaj napišeš, izpelješ... pa je avtorsko delo.

Aja še to. V Ameriki imajo malo drugačno avtorsko pravo (čeprav se naj bi to počasi spremenilo). Pri njih namreč ne priznavajo moralnih avtorskih pravic (imajo copyright sistem - ščiti pravico do razmnoževanja avtorskega dela). Avtor ni zaščiten kot ustvarjalec dela, ampak kot lastnik dela, ki ima pravico to delo izkoriščati. Pravice so enake kot jih imajo drugi nosilci (dediči in drugi nosilci, ki si na kakršenkoli način pridobijo to avtorsko pravico).

Uf, upam, da vam je tole pisanje vsaj približno razumljivo.

5 komentarjev:

Vladuška pravi ...

Hvala za tole. Jaz sem se sicer nekaj prebijala med temi zakoni, ampak ker nisem iz tega področja, je to prav težko razumeti. Mislim, da mi je sedaj malo bolj jasno :)

moi pravi ...

Kakorkoli, meni se zdi umestno, da se objavi link do strani, kjer si dobil idejo za svoje delo.

Šolanje na domu-Waldorf pravi ...

Čakaj malo. A ta pravica dostopa in izročitve pomeni, da lahko k meni, ki sem neko sliko kupila, lahko uleti avtor na vrata in jaz mu moram dovoliti, da vstopi in vidi svojo sliko? Kaj pa če jaz neko sliko kupim kot darilo, potem moram avtorju posredovati osebne podatke obdarovanca? To se meni sliši malo mutno. To je že poseganje v privatno sfero in v varovanje osebnih podatkov. Ne vem, če se to ravno tako razlaga.

Pa še to. Prenašanje materialnih avtorskih pravic na drugo osebo je neka vrsta licence, torej mora biti sklenjena pogodba.

In v zapišskih imaš prav napisno, avtorske pravice trajajo 70 let po smrti avtorja.

Hali pravi ...

U hvala za načrt in razlago!

Tanc pravi ...

Nič bat Nataša. Pravica do dostopa in izročitve se lahko uveljavlja le v primeru če bi npr. avtor želel to sliko postaviti na razstavo v RS (za čas trajanja razstave). Mislim, da ne bi nobeden hodil na dom in prirejal "privatne oglede" na tvojem domu. Ja sem res zelo nerodno napisala v postu. Grem popravit. Sledna pravica pa pomeni, da je avtor upravičen do 3% maloprodajne cene, če se odloči tisti, ki ima sliko trenutno v posestvi, da jo proda naprej.

Moi, vsekakor se strinjam, da moraš dati link do objave kjer si dobil idejo. Ampak v pravu so bolj mišljene ideje v smisli npr. da nekomu pade na pamet, da bi s šivanko šival karton, kar pa potem ti vidiš na blogu npr. pikpoint čestitko je pa že avtorsko delo.